Všestranné využití rozmarýnu
Léčivé účinky
V Čínské tradiční medicíně je používána od pradávnadíky svým účinkům na posílení mozku. Obsahuje vzácné éterické oleje, jež stimulují mozkovou činnost a také zvyšují bdělost mozku a pomáhá tak při soustředění.
Tato bylinka podporuje také trávení a chuť k jídlu. Dále zvyšuje tvorbu a vylučování moči a pomáhá při nadýmání.
Je také pomocníkem při posílení imunitního systému a dokáže pozvednout náladu.
Takže v jednom šálku čaje máte velký povzbuzovač pro oběhový systém.
Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství, neboť její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.
Rozmarýna v koupelně
Koupel z odvaru této užitečné rostliny má velmi osvěžující účinky a čistí póry. Také v koupeli podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu.
Nálev slouží jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní jejich lesk a tkaé barvu. Také je tento nálev užitečný jako antiseptické kloktadlo.
Voňavé větvičky odpuzují hmyz.
Rozmarýna v kuchyni
Čerstvá i sušená rozmarýna, své aroma si dobře zachovává. Jistě znáte voňavé provensálské koření, kde se rozmarýna využívá. Nejlepší jsou křehčí mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, jež je potřeba najemno nasekat.
I květy jsou lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat, přidávat do džemů.
Listy skvěle doplní tučná masa, jako vepřové, kachní, skopové. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás.
Vůně a chuť rozmarýny je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový ocet a olej.